Leasa och hyra är framtiden – Påverkar även bilägandet

Det blir allt mindre viktigt att äga sin bil, sin bostad eller sina skidor. I storstäder går det mesta att hyra och det är därmed inte oväntat att även privatleasing ökar i popularitet. Detta inte minst bland unga.

Bland framförallt unga är det inte längre självklart att man måste äga sin egen bil. Det blir allt vanligare att hyra det man för tillfället behöver för att därigenom både få en mer ekonomisk och flexibel vardag. Att färre anser sig behöva äga bilen visar även en undersökning utförd av Yougove som Dagens Nyheter presenterade den 20:e september. Undersökningen visade att 70 % ansåg att det var viktigt att äga sin bil 2018 medan 59% ansåg det 2019. Men ser man enbart på unga (18 – 29 år) är det betydligt färre som anser att bilen behöver ägas. Tero Marjamäki, som är pressansvarig på Blocket Fordon, menar att det ”skett ett generationsskifte i sättet att se på bilar och bilägandet”.

Nya lösningar växer fram

När de unga inte längre vill äga sin bil växer nya och flexibla lösningar fram. Det är allt från leasing och bilpooler till plattformar som låter privatpersoner hyra ut sin bil till andra. Leasing har minst sagt ökat rejält med bara 3% av marknaden år 2009 till ca 40 % under 2018. Även här är det de yngre som är mest positiva.