Apotek Odengatan erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och personlig service för att främja kundernas hälsa och välbefinnande.

Apotek Odengatan

Apoteket Stenbocken – En Historisk Pärla på Odengatan

Apoteket Stenbocken var ett anrikt apotek beläget vid Odengatan 106 i Vasastan, Stockholm. Det öppnade sina dörrar 1910 och var en vital del av stadsdelen fram till dess stängning 1981.

Apoteket etablerades under en tid då apoteksverksamhet var en viktig del av det lokala samhället och blev snabbt en central punkt för invånarna i området.

 • Grundande
  • Apoteket Stenbocken grundades år 1910.
 • Läge
  • Beläget på Odengatan 106 i Vasastan.
 • Samhällsbetydelse
  • Apoteket fungerade som en viktig samhällsinstitution och mötesplats.
 • Stängning
  • Stängde sina dörrar år 1981 efter 71 år av verksamhet.
År Händelse
1910 Apoteket Stenbocken öppnar på Odengatan i Stockholm.
1981 Apoteket Stenbocken stänger efter 71 år av tjänst till samhället.

Arkitektonisk Utformning

Byggnaden där apoteket huserade uppfördes 1909 och ritades av det kända arkitektkontoret Hagström & Ekman. Arkitekt Hugo Rahm stod för den detaljrika officininredningen, som var både funktionell och estetiskt tilltalande. Ett karakteristiskt inslag var den förgyllda stenbocken som prydde entrén och blev en ikonisk del av apotekets identitet.

Inredning och Design

Inuti apoteket möttes besökarna av en försäljningslokal vars inredning var gjord i hondurasmahogny med marmorsocklar, och stilen var en återhållsam jugend. Detaljer som stucklister med lövverk och stenbockshuvuden förstärkte den unika atmosfären. Enligt en inventering från Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer 1980, hade inredningen behållit sin originalkaraktär genom åren.

Verksamhet och Utveckling

Apoteket Stenbocken var mer än bara en försäljningsplats för mediciner. Det omfattade tre våningsplan där man bland annat hade kontor, arbetsrum och laboratorium. Apoteket spelade en viktig roll i samhället och var ansvarigt för leveranser till S:t Görans sjukhus, innan sjukhuset öppnade sitt eget apotek.
Läs även artikeln Apotek Ronneby.

De Första Apotekarna

Den första apotekaren, Victor Bruce, var en välrespekterad personlighet i branschen och hade tidigare varit föreståndare på Apoteket Morianen. Han ledde Stenbocken från dess öppning fram till sin död 1921. Hans efterträdare, Gustaf Bergh, var också en framstående figur inom farmaceutisk utbildning och industri.
Apoteket på Odengatan erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och personlig service för ditt välbefinnande.

Kulturhistoriskt Värde

Apoteket Stenbocken har erkänts som kulturhistoriskt värdefullt. Dess jugendstil och välbevarade interiör gjorde det till en av Stockholms mest värdefulla apotek från den tiden. Trots att apoteket stängde och dess verksamhet slogs samman med Apoteket Draken, ansågs det viktigt att bevara dess unika karaktär.

Minnesmärke och Arv

Ett år efter den kulturhistoriska inventeringen stängde Apoteket Stenbocken sina dörrar för gott. Idag återstår delar av den ursprungliga fasaden, inklusive portomfattningen med sina pilaster i kopparplåt, som ett minne av apotekets forna prakt. Detta bidrar till att hålla minnet av apoteket levande för framtida generationer.

Sammanfattning

Apoteket Stenbocken vid Odengatan representerar en svunnen tid när apotek var centrala inslag i stadslivet. Dess historiska betydelse och arkitektoniska skönhet fortsätter att fascinera och inspirera, även efter dess nedläggning. Som en del av Stockholms kulturarv, är historien om Apoteket Stenbocken en påminnelse om vikten av att bevara och värdesätta vår gemensamma historia.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Apotek Visby.