Apotek Malmö

Apotek Malmö erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och hälsoprodukter, med kompetent personal redo att ge råd och service.

Apoteket Lejonet – En historisk pärla i Malmö

Apoteket Lejonet, även känt som Teschska palatset, är en av Malmös mest framträdande byggnader från den historicistiska perioden. Byggnaden, som står majestätisk på Stortorget, uppfördes år 1896 och är en imponerande representation av nyrenässansarkitekturen.

Efter avregleringen av apoteksmarknaden år 2009, förvandlades Lejonet till ett av Sveriges fyra kulturapotek i statligt ägo, vilket har bidragit till dess unika ställning i dagens apotekslandskap.

  • Historisk betydelse
    • En av de mest framträdande byggnaderna i Malmö
    • Representant för historicistisk period och nyrenässansarkitektur
  • Grundande och arkitektur
    • Uppförd år 1896
    • Känd som Teschska palatset
  • Modern användning
    • Ett av fyra kulturapotek i Sverige
    • Statligt ägo efter apoteksmarknadens avreglering 2009
Årtal Händelse
1896 Apoteket Lejonet uppförs på Stortorget i Malmö
2009 Apoteksmarknaden avregleras, Lejonet blir kulturapotek

Apotekets tidiga historia

Apoteket Lejonet har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Det första kungliga privilegiebrevet för en apotekare i Malmö utfärdades år 1571 av kung Fredrik II. Under 1600- och 1700-talen drevs Stadsapoteket vid Kyrkogatan av den tyska apotekarsläkten Dietrich, som gav apoteket dess namn, Dietrichska Apoteket. Djursymboler användes för att skilja stadens apotek åt, där Dietrichska Apoteket fick symbolen av ett lejon.

Byggandet av Apoteket Lejonet

År 1896 påbörjade apoteksinnehavaren John Tesch byggandet av det nya apotekshuset på Stortorgets östra sida. Byggnaden designades för att vara iögonfallande, med rejäla skyltfönster och en överdådig interiör. Tesch lät även inkludera en hiss i byggnaden, vilket var ovanligt för tiden, för att nå sin egen lyxiga lägenhet i huset. Bland utsmyckningarna finns bland annat en avbildning av Tesch själv.

Arkitekterna bakom verket

Apoteket Lejonet ritades av arkitekterna Lindvall & Boklund, en duo bestående av August Lindvall och Harald Boklund. De hade i uppdrag att förbättra ett tidigare förslag av Hans Hallström. Under byggets gång ändrade apotekare Tesch sina idéer vilket ledde till en komplicerad relation mellan honom och arkitekterna, och slutligen en rättsprocess.
Denna artikel är även relevant för ämnet Kronans Apotek Uppsala.

Apotekets storhetstid

I början av 1900-talet ansågs Apoteket Lejonet vara ett av Europas största apotek, jämförbart i storlek med det kejserliga apoteket i Moskva. Det var även Malmös högst taxerade fastighet vid sekelskiftet, vilket vittnar om dess betydelse och anseende under denna tid.
Apotek Malmö erbjuder ett brett utbud av läkemedel och personlig rådgivning för din hälsa.

Apotekare Teschs karriärbyte

Efter 16 år som apotekare beslutade sig John Tesch för att lämna apoteksbranschen för att istället engagera sig inom bankvärlden. Han blev också en drivande kraft bakom Hippodromen, en central plats för hästsport i Malmö. Hjalmar Andersson-Tesch, Teschs systerson, var en av de som tog över apoteksverksamheten efter honom.

Källor och vidare läsning

För den som är intresserad av att fördjupa sig i historien om Apoteket Lejonet och dess arkitektur, rekommenderas Henrik Ranbys avhandling “Harald Boklund. Kosmopolitiskt, regionalt och nationalromantiskt i Skånes arkitektur 1890-1920“. Denna avhandling ger en omfattande inblick i den tidens arkitektur och de personer som formade den.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Apotek Rotebro.

Apoteket Lejonet – En historisk pärla i Malmö Apoteket Lejonet, även känt som Teschska palatset, är en av Malmös mest framträdande byggnader från den historicistiska perioden. Byggnaden, som står majestätisk på Stortorget, uppfördes år 1896 och är en imponerande representation av nyrenässansarkitekturen. Efter avregleringen av apoteksmarknaden år 2009, förvandlades Lejonet till ett av Sveriges fyra…