Apotek Nyköping erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och personlig service för att främja lokalbefolkningens hälsa.

Apotek Nyköping

Apoteket Fenix – En Historisk Överblick över Nyköpings Farmaci

Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1825, har Apoteket Fenix varit en central del av Nyköpings farmaceutiska landskap. Ursprungligen beläget vid Götgatan 46 på Södermalm i Stockholm, blev det snabbt en viktig institution för stadsdelens invånare.

Apoteket Fenix, som då var det fjortonde apoteket i staden, flyttade senare till Götgatan 30 innan det slutligen etablerade sig på Götgatan 75, där det idag är en del av det statliga Apoteket AB.

 • Historiska milstolpar
  • Grundande år: 1825
  • Första adressen: Götgatan 46
  • Senare flytt till: Götgatan 30
  • Nuvarande placering: Götgatan 75
 • Apotekets roll i samhället
  • Tjänat Nyköpings invånare i nästan två århundraden
  • En viktig del av lokalsamhällets hälsovård
 • Apoteket AB
  • Apoteket Fenix är nu en del av det statliga företaget
  • Fortfarande en nyckelaktör inom farmaci i Nyköping
År Händelse Adress
1825 Grundande av Apoteket Fenix Götgatan 46, Södermalm
Ospecificerat Flytt till ny adress Götgatan 30, Södermalm
Nutid Del av Apoteket AB Götgatan 75, Södermalm

Apotekets Namn och Symbolik

Val av namnet Fenix, eller dess äldre stavning Phœnix, var inspirerat av den mytologiska fågeln som återuppstår ur sin egen aska. Detta namn speglade både hopp och förnyelse inom sjukvården. Apotekets emblem, en fågel Fenix i betsat trä, blev en ikonisk symbol för apotekets tjänster och dess bidrag till samhällets hälsa.

De Första Apotekarna

Den första apotekaren som tog hand om Apoteket Fenix var Per Ulrik Huldberg, en framstående figur inom farmacin som ledde verksamheten fram till 1829. Under de kommande årtiondena skulle apoteket se en rad ägare, inklusive Anders Jakob Friberg och Abraham Adolf Jakob Keijser. Dessa individer bidrog till att forma apotekets framtid och dess roll inom sjukvården på Södermalm. Läs mer om Apotek Mariatorget här.

Arkitektonisk Förnyelse

I slutet av 1800-talet, under 1889, uppfördes ett nytt och påkostat hörnhus för apoteket, designat av arkitekten Johan Laurentz. Det nya apoteket, med sin fasad mot Götgatan, blev en ståtlig syn med en skulptur av fågeln Fenix, troligen skapad av Carl Johan Dyfverman, som en huvudpunkt över entrén. Läs artikeln om ämnet Kronans Apotek Västerås här.

Flytten och Nutida Användning

Mot slutet av 1980-talet flyttade Apoteket Fenix till sin nuvarande adress på Götgatan 75. Den tidigare platsen omvandlades till Fenix Bar och Restaurang, där delar av det historiska apotekets inredning fortfarande kan beskådas. Mellan åren 2014 och 2021 hyste de gamla lokalerna en filial av kafékedjan Starbucks. Över entrédörren vittnar fortfarande den ursprungliga skulpturen av fågeln Fenix om platsens rika historia.Apotek Nyköping erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och personlig service för att främja lokalbefolkningens hälsa.

Apoteket Fenix i Nutid

Idag fortsätter Apoteket Fenix att tjäna Nyköpings befolkning som en del av det större nätverket av Apoteket AB. Med en omfattande historia och ett arv som sträcker sig över två århundraden, står Apoteket Fenix som en påminnelse om den långa traditionen av farmaceutisk tjänst som fortsätter att vara en vital del av samhällets välbefinnande.