Apoteket i Jönköping erbjuder professionell rådgivning och ett brett utbud av läkemedel för att främja lokalbefolkningens hälsa.

Apotek Jönköping

Historisk Bankbyggnad i Vrigstad

Apotek och Bankhistoria i Gamla Bankgården, Jönköping Gamla Bankgården i Vrigstad är en byggnad med ett rikt förflutet. Belägen vid Åbron i Vrigstad, har denna byggnad varit huvudkontor för Vrigstads sparbank och är nu hem åt Bankmuseet i Vrigstad.

Besökare kan uppleva en banklokal från början av 1900-talet samt landsfiskalen Alfred Dahls bostad från 1898, båda noggrant återskapade för att visa tiden då de var i bruk.

  • Bankmuseet i Vrigstad
    • Upplev banklokal från början av 1900-talet
    • Alfred Dahls bostad från 1898
  • Vrigstads sparbank
    • Tidigare huvudkontor
    • Belägen vid Åbron i Vrigstad
År Händelse
1898 Landsfiskalen Alfred Dahls bostad byggs
Början av 1900-talet Banklokalen tas i bruk
Nutid Byggnaden fungerar som Bankmuseet i Vrigstad

Grundandet av Vrigstads Sparbank

Vrigstads sparbank grundades år 1867 och hade sitt första kontor i en tvåvåningsbyggnad nära Åbron. Det var i denna byggnad som bankens verksamhet startade, i ett litet rum på andra våningen. Byggnaden och banklokalen ägdes av bankens första ordförande, provinsialläkaren C.D. Lindskog, som spelade en viktig roll i bankens tidiga år.

Bolagshuset och dess Historia

Bolagshuset, ett timmerhus från 1800-talet, har en intressant historia. Ursprungligen var det huvudbyggnaden på Grevaryd i Lammhult och flyttades till Vrigstad under 1840-talet. Namnet Bolagshuset kommer från det bolag som återuppförde byggnaden och bland annat syftade till att tillhandahålla lokaler för samhällets första provinsialläkare och apotek.

Bankens Flytt till Bolagshuset

Efter att ha haft sitt kontor vid torget mellan åren 1886 och 1913, förvärvade banken Bolagshuset. En omfattande renovering leddes av bankens kamrer, Alfred Dahl, och banken kunde flytta in i de nya lokalerna hösten 1913. Dessa lokaler användes av banken fram till 1960 då en ny byggnad togs i bruk.
Denna artikel är även relevant för ämnet Apotek Odengatan.

Upprättandet av Bankmuseet

Under 1980-talet skapades Bankmuseet i det gamla bankhuset med stöd av Sparbanken Alfa. Pensionerade banktjänstemännen Lennart Ringstedt och Ingmar Carlson stod bakom projektet som återskapade expeditionslokal, kamrersrum och styrelserum i autentisk stil från tidigt 1900-tal.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Apotek Visby.

Renovering av Fastighetens Exteriör

Fastighetens exteriör har varsamt renoverats för att återspegla utseendet från året 1913. Denna renovering har bidragit till att bevara byggnadens historiska karaktär och gör att besökare kan få en känsla av hur det såg ut när banken först flyttade in.

Alfred och Anna Dahls Renoverade Våning

År 2003 kompletterades Bankmuseet med en renoverad våning som tillhört landsfiskalen och bankkamreren Alfred Dahl samt hans hustru Anna. Projektet, som även det stöddes av Sparbanksstiftelsen Alfa, återskapar det borgerliga hemmet som familjen Dahl skapade år 1898 i Bolagshuset.

Arvet efter Margit Dahl

Margit Dahl, yngsta dottern till Alfred och Anna Dahl, bodde kvar i familjevåningen fram till sin bortgång 1995. Hon testamenterade sitt bohag till dåvarande Sparbanken Alfa, vilket idag är en del av museets samlingar. Dessa inventarier har bidragit till att ge en ännu mer autentisk bild av livet i början av 1900-talet.

Adam Fredrik Netherwoods Porträtt

I Bankmuseets förmak hänger ett imponerande helporträtt i olja av Adam Fredrik Netherwood, en framstående figur i bankens historia. Porträttet är målat av den kände konstnären Per Krafft den yngre, vilket lägger ytterligare en dimension till museets historiska värde.
Apoteket i Jönköping erbjuder personlig service och ett brett sortiment av läkemedel och hälsoprodukter för ditt välbefinnande.