Apotek Huskvarna erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och personlig service för att främja lokalbefolkningens hälsa.

Apotek Huskvarna

Apoteket Svanen i Huskvarna – En historisk överblick

Apoteket Svanen var ett betydande inslag i Huskvarnas lokala historia. Det grundades år 1906, en tid då samhället expanderade och behovet av närliggande sjukvårdstjänster blev alltmer tydligt.

Initiativet till apoteket togs efter en bystämma i Huskvarna och ett kungligt brev som gav apotekaren Jens Emanuel Baggesen privilegium att driva apoteket.Namnet Svanen blev snabbt synonymt med tillgång till mediciner och vård i området.

 • Grundande
  • År: 1906
  • Initiativ: Bystämma i Huskvarna
  • Kungligt brev: Privilegium för Jens Emanuel Baggesen
 • Betydelse
  • Synonymt med tillgång till mediciner
  • Viktig del av den lokala sjukvården
År Apotekare Noterbar händelse
1906 Jens Emanuel Baggesen Grundandet av Apoteket Svanen

Medicinhämtning före Apoteket Svanen

Innan Apoteket Svanen etablerades var Huskvarnaborna tvungna att antingen resa till Jönköping eller förlita sig på ett medikamentförråd hos Husqvarna Vapenfabrik. Detta innebar en betydande olägenhet, särskilt i tider av sjukdom eller nödsituationer. Apotekets öppnande förändrade detta och gjorde mediciner tillgängliga inom gångavstånd för många invånare.

Apoteket Svanens tidiga verksamhet

Apoteket Svanen, beläget på Rosenborgsgatan 24, var inte bara en plats för att köpa färdiga mediciner utan även en plats där de tillverkades hantverksmässigt. Med ett laboratorium, sköljrum och packrum, var apoteket en central punkt för hälso- och sjukvård i Huskvarna. I sortimentet fanns även levande blodiglar, vilket var en vanlig behandlingsmetod vid den tiden.

Hjortons pulver – En lokal sensation

Under tidigt 1910-tal tog läkaren Herman Hjorton fram Hjortons pulver, en stimulerande drog som spelade en stor roll under Spanska sjukans härjningar. Med ingredienser som koffein, fenacetin och fenazon, blev pulvret snabbt populärt, inte bara som medicin utan även som ett uppiggande medel. Apoteket Svanen stod för tillverkningen, men efterfrågan blev så stor att även andra apotek i landet började producera det.
Apotek Huskvarna erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och hälsoprodukter, med expertis och personlig service för ditt välbefinnande.

Rekordförsäljning av Hjortons pulver

1950-talet nådde försäljningen av Hjortons pulver sin kulmen. Apoteket Svanen sålde mer än 8 000 påsar om dagen, vilket vittnar om den enorma populariteten för detta lokala fenomen. Detta var en försäljningsvolym som få andra produkter kunde matcha vid den tiden.

Apoteket Svanens flytt och nya lokaler

År 1976 markerade en ny era för Apoteket Svanen då det flyttade in i moderna lokaler i köpcentret Rosen vid Kungsgatan. Samtidigt öppnades en vårdcentral i samma byggnad, vilket ytterligare stärkte områdets hälso- och sjukvårdstjänster. Det gamla apotekshuset jämnades med marken året därpå, vilket blev slutet på en era för den historiska byggnaden.
Läs även artikeln Kronans Apotek Umeå.

Apoteksprivatiseringen och Apoteket Svanens öde

Apoteksprivatiseringen år 2009 innebar stora förändringar för den svenska apoteksmarknaden. Apoteket Svanen, som då låg på Jönköpingsvägen 19, såldes till Kronans Droghandel. Detta var en del av en större omstrukturering som påverkade många traditionella apotek runtom i landet.
Liknande artikel Apotek Frölunda Torg.