Apotek Visby erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och hälsoprodukter, med expertis och service i hjärtat av den historiska staden.

Apotek Visby

En Medeltida Pärla i Visby – Historien om Gamla Apoteket i Visby

Gamla Apoteket är ett framträdande exempel på Visbys rika historiska arv. Beläget i hjärtat av staden, vid korsningen mellan Strandgatan och Lybska gränd, står detta medeltida trappgavelhus som ett minne från en svunnen tid.

Huset, som daterar tillbaka till 1200-talet, är inte bara en arkitektonisk skönhet utan också det äldsta hyreshuset i Sverige, förvaltat av Gotlandshem.

 • Arkitektoniska detaljer
  • Trappgavlar
  • Medeltida byggnadstekniker
  • Bevarade historiska inslag
 • Historisk betydelse
  • Äldsta kända hyreshuset i Sverige
  • Speglar Visbys medeltida storhetstid
  • Del av UNESCO:s världsarvslista
 • Förvaltning
  • Underhålls av Gotlandshem
  • Tillgängligt för allmänheten
  • Exempel på bevarande av kulturarv
Århundrade Arkitektonisk stil Förvaltare Status
1200-talet Medeltida trappgavelhus Gotlandshem Bevarat kulturarv

Från Packhus till Bostad

Ursprungligen uppfördes Gamla Apoteket med syftet att tjäna som packhus. Under medeltiden var Visby en betydande handelsstad, och huset spelade en central roll i hanteringen av varor. Med tiden omvandlades byggnaden till att även inkludera bostadsutrymmen, vilket speglar stadens anpassning till förändrade ekonomiska och sociala förhållanden.

Apoteksverksamheten under 1800-talet

Under 1800-talet genomgick Gamla Apoteket ytterligare en transformation när det blev hem åt ett apotek. Denna period markerade en ny era för byggnaden, som blev en central punkt för stadens hälsovård. Apoteksverksamheten var en viktig del av Visbys samhällsservice fram tills dess att den flyttade till nya lokaler år 1897.

Från Gamla Apoteket till Apoteket Väduren

Efter att apoteksverksamheten flyttade till Hästgatan 3, med fastighetsbeteckningen Valutan 2, började den gamla byggnaden att kallas för Gamla Apoteket. Det nya apoteket fick det passande namnet ”Apoteket Väduren”, vilket fortsatte traditionen av apotek i Visby men på en ny adress. Läs även artikeln Apotek Ronneby.

Arkitekturen och dess Särprägel

Den arkitektoniska designen av Gamla Apoteket är särskilt anmärkningsvärd för dess trappgavel, en typisk egenskap för medeltida byggnader i norra Europa. Denna stilistiska detalj ger byggnaden dess karaktäristiska utseende och gör den till en av Visbys mest fotograferade byggnader. Liknande artikel Apotek Lund.

Bevarandet av Gamla Apoteket

Idag är Gamla Apoteket inte bara ett minne från det förflutna utan också en del av det levande Visby. Bevarandet av denna historiska byggnad är avgörande för att upprätthålla stadens kulturarv. Gotlandshem, som äger byggnaden, har ett ansvar för att säkerställa att dess historiska värde bevaras för framtida generationer.

Besöka Gamla Apoteket

För de som besöker Visby är Gamla Apoteket en plats som inte bör missas. Det är en del av stadens UNESCO-världsarv och en källa till lokal stolthet. Besökare kan beundra dess medeltida arkitektur och föreställa sig livet i Visby för hundratals år sedan.

Slutsats

Gamla Apoteket i Visby är mer än bara en byggnad; det är en berättelse om stadens historia och utveckling. Från dess dagar som packhus till dess tid som ett centralt apotek, och nu som ett hyreshus, har Gamla Apoteket varit en viktig del av Visbys hjärta och själ. Dess fortsatta bevarande säkerställer att denna historia lever vidare.Apoteket i Visby erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och hälsoprodukter, med kompetent personal redo att ge råd och service.