Apotek Mariatorget erbjuder personlig service och ett brett sortiment av hälsoprodukter mitt i hjärtat av Södermalm.

Apotek Mariatorget

Historisk Bakgrund till Mariatorget

Mariatorget, tidigare känt som Adolf Fredriks torg, är ett centralt beläget torg på Södermalm i Stockholm. Området har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet då det var en del av Daurerska egendomen, där den berömda poeten Carl Michael Bellman föddes.

Efter en förödande brand, känd som Mariabranden, som ödelade området 1759, anlades torget för att fungera som en brandgata och för att förhindra framtida eldsvådor. Namnet ”Mariatorget” kommer från en tid då torget var känt under olika benämningar, inklusive Horns Torget och Nya Torget wid Hornsgatan.

Viktiga Händelser i Mariatorgets Historia

 • Daurerska egendomen
  • 1600-talet: Området där Mariatorget nu ligger var en del av denna stora egendom.
 • Carl Michael Bellman
  • Föddes på Daurerska egendomen, vilket bidrar till områdets historiska betydelse.
 • Mariabranden 1759
  • En stor brand som ledde till att torget anlades för att förhindra framtida bränder.
 • Olika benämningar
  • Torget har genom åren varit känt under flera namn innan det fick sitt nuvarande namn.

Fakta om Mariatorget

Årtal Händelse
1600-talet Området var en del av Daurerska egendomen
1759 Mariabranden inträffade
1760-talet Torget anlades som en brandgata efter Mariabranden
1900-talet Torget fick sitt nuvarande namn, Mariatorget

Från Avrättningsplats till Kunglig Hyllning

Adolf Fredriks torg fick sitt namn år 1768 efter den dåvarande kungen Adolf Fredrik. Det var en plats med många ansikten, där allt från avrättningar till tornerspel ägde rum. Kung Gustav III använde torget för att tacka Stockholms borgerskaps militärkårer efter deras insatser under det Ryska kriget 1788–1790. Detta torget har varit en central punkt för många av stadens historiska händelser.

1800-talets Grönska och Arkitektur

Under 1800-talet inspirerades Mariatorget av europiska parkanläggningar. S:t Paulskyrkan, stadens första metodistförsamling, reser sig stolt sedan 1875. Torget fick en ny gestaltning som park med prydnadsplanteringar och exotiska trädarter, vilket förvandlade det till en lummig oas mitt i staden. Ett märkligt inslag är de tre lindalléerna som planterades på initiativ av ryttmästare Wertmüller.
Apotek Mariatorget erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och personlig service mitt i hjärtat av Södermalm.

1900-talet och Mariatorgets Förvandling

I början av 1900-talet genomgick Mariatorget stora förändringar. Många av de gamla byggnaderna revs och ersattes med nya, och torget upphörde att vara ett salutorg. För att undvika förväxling med Adolf Fredriks kyrka på Norrmalm, föreslogs ett namnbyte till Mariatorget, vilket trädde i kraft 1959 i samband med att tunnelbanestationen Mariatorget planerades. Parken har genomgått flera restaureringar, varav den senaste större ombyggnaden skedde 1995.
Här finns en artikel på samma tema: Apotek Jönköping.

Apotekets Roll i Mariatorgets Historia

Apotek har spelat en viktig roll i Mariatorgets historia, som centrala punkter för hälsa och välbefinnande. Under årens lopp har apoteken inte bara tillhandahållit mediciner utan också varit en plats för rådgivning och stöd för lokalbefolkningen. Med sin närhet till bostäder, affärer och offentliga transportmedel, har apoteken vid Mariatorget varit en viktig del av samhällsservicen.

Apotek Mariatorget Idag

Idag är Apotek Mariatorget en modern anläggning som fortsätter att betjäna lokalbefolkningen med ett brett sortiment av läkemedel och hälso- och skönhetsprodukter. Med sin långa historia av service och engagemang för kundvård, står apoteket vid Mariatorget som en pålitlig resurs för både boende och besökare i området.

Samhällsengagemang och Framtid

Apotek Mariatorget är mer än bara en plats för att hämta ut recept; det är en del av samhället. Apoteket deltar i olika hälsofrämjande initiativ och bidrar till att öka medvetenheten om viktiga hälsorelaterade frågor. Med en framtid som ser ljus ut, fortsätter apoteket att anpassa sig till nya trender och kundbehov, och säkerställer att de fortsätter vara en värdefull del av Mariatorgets rika kulturarv.
Läs artikeln om ämnet Kronans Apotek Västerås här.

Slutsats

Mariatorget och dess apotek har en djupgående historia som är vävd in i Stockholms kulturella och samhällsmässiga tyg. Från dess dagar som en barockträdgård till dess nuvarande status som en levande och dynamisk del av staden, har torget och dess omgivningar alltid varit en plats för möten, handel och vård. Apotek Mariatorget står som en påminnelse om områdets förflutna samtidigt som det blickar framåt mot en fortsatt tjänstgöring för Södermalms invånare.