Kronans Apotek i Umeå erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och hälsoprodukter med expertis och god service.

Kronans Apotek Umeå

Kronans Apotek Umeå – En Historisk Översikt och Nutida Tjänster

Kronans Apotek, med en anrik historia som sträcker sig tillbaka till 1907, grundades av apotekaren Gustaf Bernström i Göteborg. Ursprungligen kallades företaget för Kronans Droghandel, en verksamhet som har utvecklats genom århundradena och spelat en viktig roll i svensk farmaci.

Det började med Apoteket Strutsen, som på 1700-talet levererade ingredienser för balsamering av kung Karl XII. Detta föranledde namngivningen av Apoteket Kronan, vilket i sin tur blev grunden för Bernströms företag.

  • Historiska milstolpar
    • 1907: Grundandet av Kronans Droghandel av Gustaf Bernström
    • 1700-tal: Apoteket Strutsen levererar balsameringsingredienser
    • Namngivningen av Apoteket Kronan som en hyllning till dess historiska bidrag
År Händelse
1700-talet Apoteket Strutsen levererar ingredienser för kung Karl XII:s balsamering
1907 Grundandet av Kronans Droghandel av Gustaf Bernström i Göteborg

Expansion och Förstatligande

Under 1959 köptes Kronans Droghandel upp av ett konsortium inom läkemedelsindustrin, vilket var början på en ny era. Efter förstatligandet av apoteksväsendet 1971 fortsatte företaget med distribution av läkemedel, först till statliga Apoteket och sedan till Apoteket AB. År 2002 blev finska Orion Corporation majoritetsägare och skapade Oriola Corporation, vilket markerade en ny riktning för företaget.

Avregleringen av Apoteksmarknaden

Det var en milstolpe för företaget när apoteksmonopolet i Sverige upphävdes 2009. Detta gav Kronans Droghandel möjligheten att förvärva 170 apotek, och företaget började sin verksamhet som apotekskedja 2010. Det blev snabbt Sveriges tredje största apotekskedja med över 300 apotek. År 2013 genomförde företaget ett strategiskt förvärv av MedStop Apotek och bytte namn till Kronans Apotek.

Namnändringar och Expansion

I samband med marknadsförändringarna valde företaget att använda varumärket KD Pharma för sin distributionsverksamhet och Kronans Droghandel för apoteksverksamheten. Från och med 2011 bytte KD Pharma namn till Oriola AB. Företagets expansion fortsatte med förvärvet av Svensk Dos AB, vilket stärkte dess position inom läkemedelsförsörjning till sjukvårdssektorn.
Liknande artikel Apotek Frölunda Torg.

Oriola Corporation och KF:s Inblandning

Kronans Droghandel Retail AB bildades 2009 och ägdes till en början till 80% av Oriola Corporation och till 20% av Kooperativa Förbundet (KF). Från november 2012 ägdes företaget helt av Oriola. Under denna period köpte bolaget 171 apotek från Apoteket AB, vilket var en del av den statliga omstruktureringen av apoteksmarknaden.

Fusionen med Medstop och Apoteksgruppen

År 2013 förvärvade Oriola konkurrenten Medstop, och integrationen resulterade i att företaget tog namnet Kronans Apotek. Detta köp ökade marknadsandelen till cirka 21 procent och innebar att kedjan växte till 290 apotek. I februari 2022 tog Kronans Apotek ytterligare ett steg genom att gå samman med Apoteksgruppen, vilket resulterade i en ännu större marknadsandel och en utökad närvaro i hela Sverige.
Kronans Apotek i Umeå erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och hälsoprodukter med expertis och service i fokus.

Kronans Apotek Idag

Idag är Kronans Apotek en ledande aktör på den svenska apoteksmarknaden med cirka 515 apotek och en marknadsandel på cirka 25 procent. Efter sammanslagningen med Apoteksgruppen har företaget stärkt sin position och fortsätter att erbjuda värdefulla tjänster till kunder över hela landet, inklusive i städer som Umeå.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Hjärtats Apotek.

Kronans Apotek i Umeå

I Umeå erbjuder Kronans Apotek en bred palett av tjänster som inkluderar receptbelagda och receptfria läkemedel, hälso- och sjukvårdsprodukter, samt personlig rådgivning. Apoteket är en viktig del av stadens hälsoinfrastruktur och bidrar till invånarnas välbefinnande.