Apoteket i Skara erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och hälsovårdsprodukter, med expertis och service i fokus.

Apotek Skara

Historiska Pärlor i Svensk Farmaci – Apotek Skara och Sveriges Kulturapotek

Kulturapoteken i Sverige utgör en unik samling av apotek med rik historia och kulturarv. Dessa apotek har en särställning i och med att de förblev statliga när apoteksmarknaden avreglerades 2009.

Bland dessa finns Apoteket Kronan i Skara, som tillsammans med andra kulturapotek som Apoteket Lejonet i Malmö och Apoteket Svanen i Lund, anses ha exceptionella kulturarvs-värden.

Dessa apotek förvaltas av Apoteket AB i samarbete med Farmacihistoriska Sällskapet (FHS), vilket säkerställer att deras historia bevaras för framtida generationer.

 • Apoteket Kronan
  • Plats: Skara
  • Status: Kulturapotek
  • Historisk betydelse: Bevarande av svensk farmaci
 • Apoteket Lejonet
  • Plats: Malmö
  • Status: Kulturapotek
  • Historisk betydelse: Känd för sin rika inredning
 • Apoteket Svanen
  • Plats: Lund
  • Status: Kulturapotek
  • Historisk betydelse: Ett av de äldsta apoteken i Sverige
Apotek Plats Status Grundat Noterbara egenskaper
Apoteket Kronan Skara Kulturapotek 1700-talet En av de äldsta bevarade apoteken
Apoteket Lejonet Malmö Kulturapotek 1571 Unik inredning från 1800-talet
Apoteket Svanen Lund Kulturapotek 1660-talet En av Sveriges första apotek

Apoteket Kronan – Skaras Kulturhistoriska Landmärke

Apoteket Kronan i Skara är ett av de äldre apoteken i Sverige och ingår i nätverket av kulturapotek. Dess historia och arkitektur speglar den svenska farmacins utveckling och samhällets förändringar genom århundradena. Även om det inte finns lika mycket dokumentation om Apoteket Kronan som de andra kulturapoteken, bidrar dess närvaro i Skara till stadens kulturella och historiska landskap.

Apoteket Lejonet i Malmö

Apoteket Lejonet, beläget vid Malmös Stortorget, är känt för sin praktfulla nygotiska stil och renässansinspirerade fasad. Detta apotek har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1571, vilket gör det till ett av de äldsta i landet. Dessutom är det känt för att ha tillverkat Sveriges första insulin på 1920-talet. Idag står apotekets inredning som ett minnesmärke över den tidens hantverksskicklighet och estetiska ideal.
Apotek Skara erbjuder ett brett sortiment av läkemedel och personlig service för lokalbefolkningens hälsobehov.

Apoteket Svanen i Lund

Apoteket Svanen, med anor från 1627, är ett annat exempell på Sveriges kulturapotek. Det har haft en central plats i Lunds historia, inte minst genom sin koppling till Lunds universitet. Apoteket har varit en viktig del av stadens akademiska och medicinska liv, och dess byggnad vid Kyrkogatan är en historisk skatt som fortsätter att tjäna stadens invånare.
Här finns en artikel på samma tema: Apotek Hjärta.

Jugendstil och Medicinalväxter

I slutet av 1800-talet genomgick många apotek omfattande renoveringar, vilket resulterade i jugendstil och andra konstnärliga uttryck i deras interiörer. Ett exempel är Apoteket Svanen i Lund, där arkitekten Folke Zettervall lade stor vikt vid detaljer och materialval. Intarsior med medicinalväxter och snidad sidenvalnöt är några av de detaljer som besökare kan beundra.

Apoteket Storken och Apoteket Korpen

Apoteket Storken i Stockholm och Apoteket Korpen på Västerlånggatan är andra exempel på apotek som bär på en rik historia. Deras inredningar är välbevarade och erbjuder en inblick i apoteksverksamhetens estetik från förra sekelskiftet. Glasmålningar, arbetsbänkar i nygotisk stil och björkinredningar är några av de historiska element som gör dessa apotek till levande museer.

Bevarandet av Sveriges Farmacihistoria

Bevarandet av dessa kulturapotek är av stor vikt för att skydda och förmedla kunskap om Sveriges farmacihistoria. Genom att upprätthålla dessa historiska platser kan vi föra vidare berättelserna om hur mediciner och hälsovård har utvecklats genom tiderna. Det är inte bara en fråga om att bevara gamla byggnader, utan om att bevara en del av den svenska sjukvårdens själ och historia.
Läs artikeln om ämnet Apotek Helsingborg här.